Warning: Trying to access array offset on false in /home/zielone2/domains/zielonekoktajle.pl/public_html/wp-content/plugins/evolution-google-analytics-code/evolution-google-analytics-code.php on line 171

Orzechy to doskonały składnik koktajlu, zobacz dlaczego powinieneś je miksować!

Dlaczego to dobra opcja do koktajlu?

Orzechy są nieocenionymi źródłami minerałów i witamin. Nawet niewielka ich ilość, dosłownie dwie czy trzy sztuki, potrafi uzupełnić i pokryć nasze zapotrzebowanie na cenne pierwiastki. Możesz je po prostu wrzucić do koktajlu i zmiksować razem z innymi składnikami. Taki koktajl będzie bardziej pożywny i wartościowy. Dłużej po jego wypiciu zachowasz sytość, a też, co ważne dla diabetyków, będzie miał niższy indeks glikemiczny. Możesz też orzechy zastosować jako posypkę do koktajlu/miski koktajlowej.

Jakie właściwości odżywcze mają orzechy?

Orzechy są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego magnezu, pamiętajmy o tym zwłaszcza wtedy, gdy pijemy dużo kawy, która go wypłukuje, lub prowadzimy stresujący tryb życia. W orzechach znajdziemy też bogactwo innych minerałów, koniecznych dla zachowania zdrowia i odporności, takich jak żelazo, wapń, fosfor, selen czy potas, oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jakie orzechy miksować w swoich koktajlach?

Orzechy arachidowe, czyli fistaszki:

Mają właściwości kojące nerwy i łagodzące stres, chociaż świetnie działają też ochronnie na układ nerwowy i spożywane regularnie mogą podnieść jego odporność.

 

Przepis na koktajl z masłem orzechowym (z fistaszków): 

łyżka masła orzechowego

jabłko

łyżeczka cynamonu

250 ml wody

Miksujemy wszystkie składniki.

 

Orzechy laskowe:

Wyróżniają się wysoką zawartością witaminy E, która jest powszechnie znana jako witamina młodości i płodności. Znajdujące się
w nich witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego, poprawiają pamięć i sprawność myślenia.
 

Przepis na koktajl z orzechami laskowymi:

garść orzechów laskowych

pół awokado

łyżka kakao

łyżka miodu

szklanka wody

Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl – idealny koktajl na deser!

Orzechy włoskie:

Orzechy włoskie stosowane są
w profilaktyce osteoporozy, cukrzycy i Alzheimera. Działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Obniżają także ciśnienie krwi i ryzyko depresji.


Przepis na koktajl z orzechami włoskimi:

Garść orzechów włoskich

banan lub kaki

szklanka wody

 

Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

 

Migdały:

Ich wyjątkowe właściwości znane są przede wszystkim osobom zmagającym się z nadmiarem cholesterolu oraz kobietom w ciąży, które cierpią na mdłości i zgagę.

Przepis na koktajl z migdałami:

pół garści migdałów

gruszka

1/4 łyżeczki startego imbiru

szklanka wody

Umyj liście, z gruszki usuń gniazdo nasienne. Zmiksuj z pozostałymi składnikami.

 

Dlaczego powinniśmy moczyć orzechy przed wrzuceniem do koktajlu?

Powinniśmy to robić z kilku powodów, najważniejsze to:

– Moczone orzechy są zdrowsze, gdy je namoczysz uwalniają one inhibitory enzymów, które nie są trawione przez organizm,
a niezbędne dla ziarna, aby zabezpieczyć je przed kiełkowaniem.

– Gdy orzechy są namoczone, zanim je zjesz lub zblendujesz
w koktajlu, są one także bardziej miękkie, łatwiej i szybciej się trawią. Nie obciążają organizmu (a zwłaszcza naszej trzustki) produkcją własnych enzymów, aby zniwelować inhibitory wzrostu, o których piszemy powyżej.

– Miękkie, namoczone wcześniej orzechy są smaczniejsze. Spróbuj koniecznie!

– To, że orzechy są bardziej miękkie, jest również zaletą dla wszystkich, którzy nie mają blendera o mocnej mocy.

A może mleko orzechowe?

Pyszne, zdrowe i o szerokim spektrum zastosowań. Technika przygotowania takiego mleka jest prawie zawsze taka sama: moczymy 1 szklankę orzechów na noc, następnie płuczemy i miksujemy w dobrym blenderze lub mikserze kielichowym z 4 szklankami wody. Przelewamy wszystko przez gazę do naczynia, wyciskamy i gotowe. Możemy dodatkowo wzbogacić smak mleka, co gorąco polecamy dodając soli, cynamonu, miodu, wanilii, syropu klonowego itp. dodatków, które lubicie. To, co zostało na gazie po przecedzeniu mleka też można wykorzystać. Idealnie się sprawdza jako zagęstnik do zup i sosów lub dodatek do wypieków lub po prostu zagęstnik do koktajli.

 

 

Chcesz wiedzieć więcej na temat jesiennego miksowania koktajli? Już dostępna prawdziwa encyklopedia wiedzy na temat jesiennych koktajli – ebook Jesienne Koktajle! Zobacz, czego się z niej dowiesz:


Warning: Trying to access array offset on false in /home/zielone2/domains/zielonekoktajle.pl/public_html/wp-content/plugins/evolution-google-analytics-code/evolution-google-analytics-code.php on line 188