Zmagasz się z anemią, hashimoto, nadciśnieniem, cukrzycą, insulinoopornością? Który koktajl naprawdę wspomoże Twoje zdrowie? Koniecznie przeczytaj!

Dostajemy od Was mnóstwo wiadomości, że nie wiecie, co miksować przy danych schorzeniach zdrowotnych… Prawda jest też taka, że często cierpicie na nie równolegle np. bardzo często hashimoto współistnieje z insulinoopornością i anemią; nadciśnienie z cukrzycą itd.

W tym artykule postaramy się wyczerpać temat tego, co miksować najlepiej przy danych schorzeniach zdrowotnych. Będzie to drogowskaz dla Was, który sprawi, że:
– zyskacie na zdrowiu;
– zminimalizujecie przykre objawy chorób;
– po prostu poczujecie się lepiej!

Anemia i jej objawy

Niedobór żelaza w organizmie to główna przyczyna anemii, ale najpierw objawia się on niewinnie. Początkowo czujemy się ospali z ciągłym poczuciem zmęczenia i apatii. Do tego często dochodzi rozdrażnienie i trudności z koncentracją, czasem bóle głowy, duszności. Niedobór żelaza widać także po stanie skóry, włosów, czy paznokci.

Objawy te jednak nie są swoiste i mogą tak naprawdę wskazywać na wiele schorzeń. Zanim więc postawimy sobie sami diagnozę, skonsultujmy się z lekarzem i wykonajmy odpowiednie badania, co da nam pełen obraz sytuacji i pewność, że zmierzamy w dobrym kierunku.

Co miksować przy anemii?

Wiele składników używanych do zielonych koktajli zawiera żelazo, 
z warzyw jest to na przykład pietruszka, sałata, brokuły, szpinak

ale także kalafior czy kapusta. Bogate w żelazo są także buraki, marchew i pomidory.  Z owoców warto miksować owoce cytrusowe, brzoskwinie, morele, jabłka, truskawki, maliny, wiśnie czy czereśnie. Bogata w żelazo jest też na przykład kasza jaglana, a ta przepysznie smakuje zmiksowana w koktajlach.

Każdy zielony koktajl, który zmiksujesz, możesz też dodatkowo wzbogacić w ten pierwiastek, miksując je z dodatkami takimi składnikami jak: pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, orzechy, rodzynki i inne suszone owoce. W naszym ebooku Anty Anemia znajdziesz właśnie dużo przepisów z powyższymi składnikami.

Sprawdź nasz ebook Anty Anemia:

Cukrzyca objawy i dieta 

Cukrzyca, czyli choroba, która kojarzona była jako choroba seniorów, dzisiaj atakuje coraz młodsze osoby, nawet młodzież szkolną. Na świecie na cukrzycę choruje ponad 400 milionów ludzi, z czego znakomita większość to cukrzyca typu 2. Szacuje się, że nawet połowa chorych nie została jeszcze zdiagnozowana. Warto znać objawy cukrzycy, aby w porę zareagować i rozpocząć leczenie. Pierwsze objawy cukrzycy bywają niepozorne… Zmęczenie, senność, utrata wagi, pragnienie ogromne pragnienie!

Oczywiście współczesna medycyna oferuje wiele rozwiązań, ale nawet lekarze wiedzą i uświadamiają swoich pacjentów, że odpowiednia dieta jest kluczowym składnikiem skutecznej terapii w cukrzycy!

 

Koktajle w diecie diabetyka

Czy diabetyk może spożywać owoce? Oczywiście! Wszystko jednak z umiarem. Najlepszym rozwiązaniem są koktajle warzywne, ale nie należy wykluczać owoców, które oprócz tego, że zawierają fruktozę, mają też wiele innych składników, które są drogocenne dla naszych organizmów. Powinny one być jednak dobrane tak, by zawierały mniejszą ilość węglowodanów oraz miały niższy indeks glikemiczny. Swoje koktajle (i inne posiłki) powinniśmy komponować tak, by wchłanianie cukru z nich do krwi było maksymalnie spowolnione – pamiętaj, że liczą się wszystkie składniki, a nie poszczególne osobno.

Do koktajli, by zmniejszyć ich indeks i ładunek glikemiczny warto dodać: awokado, orzechy i nasiona, tofu, mleko roślinne, warzywa.

W naszym ebooku “DIABETYK”poświęconym koktajlom dla diabetyków owoce w przepisach dopełniają często smak, ale nie są bazą koktajlu. Taka kompozycja powoduje, że są to koktajle dedykowane właśnie diabetykom. Oprócz 30 najlepszych przepisów w ebooku znajdziesz też dużo rad na temat tego, jak komponować własne koktajle, czego się wystrzegać. Bardzo zależało nam na tym, by przepisy z ebooka były Twoim koktajlowym początkiem w walce z chorobą.

Insulinooporność, czyli stan przedcukrzycowy

To stan (bo insulinooporność nie jest klasyfikowana jako choroba, przynajmniej na ten moment) obniżonej wrażliwości na działanie hormonu insuliny, który odpowiedzialny jest m.in. za regulację stężenia glukozy we krwi. Insulinooporność często nazywana jest stanem przedcukrzycowym, dzieje się tak dlatego, że nadprodukcja insuliny (hiperinsulinizm) niejako chroni przed cukrzycą, ale zaburzone procesy metaboliczne nie pozostają bez wpływu (negatywnego) na organizm. Często konsekwencjami insulinooporności są choroby takie jak: Otyłość, PCOS (Zespół Policystycznych Jajników), a pośrednio insulinooporność może również prowadzić do miażdżycy naczyń krwionośnych. 

Co miksować przy insulinooporności

W większości przypadków insulinooporność jest schorzeniem “uleczalnym”. Jeśli wynika ona ze złych schematów żywieniowych, trzeba je zmienić na prawidłowe. Podstawą jest uregulowanie diety (w przypadku otyłości konieczne jest zredukowanie masy ciała) oraz włączenie aktywności fizycznej. Jeśli natomiast przyczyną pojawienia się insulinooporności jest podłoże genetyczne, kwestia może okazać się trudniejsza, co nie oznacza, że zaleczenie insulinooporności jest niemożliwe! Trzeba też pamiętać, że powrót do złych nawyków żywieniowych może oznaczać powrót do insulinooporności.

Podobnie jak przy cukrzycy ważne jest, by dobrze bilansować posiłki. Co to znaczy? Dodawaj do koktajli źródła węglowodanów, ale i tłuszczów (awokado, orzechy, ziarna, pestki) i białek np. tofu, algi, amarantus, strączki.

 
Chcesz zacząć pracować nad swoimi nawykami żywieniowymi? Konkretne przepisy z wyliczonymi kaloriami, makroskładnikami oraz indeksem i ładunkiem glikemicznym znajdziesz w naszym ebooku Insulinooporność, koktajle wspierające terapię insulinooporności o niskim indeksie glikemicznym. Oprócz przepisów znajdują się tam również konkretne rady i tipy jak regulować indeks i ładunek glikemiczny całych posiłków.

Co sprawia, że źle się czujemy przy Hahsimoto?

Naukowo zostało potwierdzone, że u osób cierpiących na chorobę Hashimoto niedobory niektórych witamin i minerałów występują znacznie częściej! I to właśnie te niedobory, a nie sam stan tarczycy często odpowiedzialne są za objawy, które towarzyszom nam przy autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. Tym bardziej ważne jest ich uzupełnienie i wprowadzenie różnorodnej i sezonowej diety, która sprzyja dostarczeniu wartości odżywczych do naszego organizmu z różnych naturalnych źródeł.

Co miksować, by lepiej się poczuć przy Hashimoto?

Niedoborów w organizmie osoby zmagającej się z Hashimoto może być bardzo wiele. Badania potwierdziły, że często niewystarczający jest poziom np. żelaza, magnezu, witamin z gr. B. Ważne jest także uzupełnienie poziomu witaminy C, która jest przeciwutleniaczem. Zatem dieta osoby zmagającej się z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy musi być bardzo urozmaicona.

Dodatkowo o wiele częściej niż osoby zdrowe osoby cierpiące na Hashimoto zmagają się z celiakią, czy słabiej tolerują nabiał.

Podpowiadamy co można miksować w koktajlach, by odżywić swój organizm, a jednocześnie nie prowokować dodatkowych reakcji alergicznych: orzechy, amarantus, komosę ryżową; warzywa i owoce, które są zasobne w błonnik, kiszonki, napary z ziół np. pokrzywy, skrzypu.

Wesprzyj w naturalny sposób  terapię farmakologiczną z naszym ebookiem i wprowadź organizm w stan remisji stosując nasze przepisy oraz tipy z ebooka:

Nadciśnienie – zagrożenie dla zdrowia i życia

Wysokie ciśnienie tętnicze jest zagrożeniem zarówno dla serca (zawały), jak i mózgu (udary). Prostą metodą wspomagania redukcji nadciśnienia lub powstrzymania jego rozwoju zawczasu są zdrowa dieta i koktajle
obniżające ciśnienie. Miksuj je ze składników rozszerzających naczynia krwionośne, zasobnych w: potas, magnez, wapń. 

Co miksować na obniżenie ciśnienia?

Dieta jest ważnym czynnikiem w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia.  Kilka podstawowych zaleceń dotyczących diety, które mogą pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi:
 
– ograniczenie soli;
– ograniczenie tłuszczów nasyconych;
– ograniczenie alkoholu;
– spożywanie produktów bogatych w potas, wapń, magnez, azotany.
 
 

Przykładowe produkty, które powinieneś włączyć do swojej diety przy nadciśnieniu: buraki, jarmuż, szpinak, pomidory, awokado, migdały, rodzynki, żurawinę.

Więcej informacji co miksować oraz przepisy znajdziesz w naszym nowym ebooku: Koktajle na nadciśnienie, to ZDROWE KOKTAJLE wspomagające redukcję nadciśnienia i powstrzymujące jego rozwój!
Ebook w formacie pdf, który otworzysz na każdym urządzeniu, komputerze, tablecie, telefonie lub wydrukujesz.

 

A ty, który sposób na zdrowe koktajle wybierasz? 🙂