Pyszne, naturalne sposoby na nawodnienie organizmu latem — mnóstwo przepisów!

Dlaczego warto spożywać arbuzy i melony?

Arbuzy i melony to skarbnica wielu witamin i minerałów. Ale latem, gdy jest na nie sezon to także sposób na to, by doskonale uzupełnić braki płynów w naszych organizmach! Obydwa owoce zawierają ponad 90% wody w swoim składzie. Dojrzałe są słodkie i zasmakują każdemu! W tym wpisie postaramy się zebrać jak największą ilość przepisów na doskonałe lemoniady z arbuza i melona, których MUSISZ SPRÓBOWAĆ!

Izotonik arbuzowy

Składniki na 1-2 porcje:

duży kawałek arbuza (ok. 1/8 owocu),
1/2 łyżeczki soku z limonki,
listek świeżej mięty,
szczypta różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Możesz usunąć pestki arbuza albo je zmiksować – wówczas przeceddź koktajl, jeżli wyczuwasz drobiny.

 

 

Arbuzada z melisą

Składniki na 1-2 porcje:

1/4 arbuza,
cytryna,
6 świeżych liści melisy

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z cytryny, zmiksuj go z liśćmi melisy i świeżym arbuzem obranym ze skóry.

Arbuzowe mojito

Składniki na 1-2 porcje:

1/4 arbuza,
garść świeżych liści mięty,
limonka,
miód, syrop klonowy lub inny zdrowy słód (opcjonalnie)

Wyciśnij sok z limonki, zmiksuj z umytymi liśćmi mięty i arbuzem
obranym ze skóry. Posłódź do smaku.

 

 

 

Zobacz jak Agata miksuje arbuzowy izotonik:

Mikusjemy arbuzadę w arbuzie, czyli niezwykle efektowna metoda podania:

Melonada

Składniki na 4-6 porcji:

1/2 melona zielonego,

garść świeżych liści bazylii,
2 limonki,
litr wody,
kostki lodu według uznania,
łyżka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zmiksuj melona bez skóry i pestek z liśćmi bazylii oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Dodaj wodę i wymieszaj. Lemoniada nie jest klarowna, skosztuj i w razie potrzeby dosłódź miodem.
Podawaj schłodzoną z kostkami lodu.

Mikusjemy izotonik melonowy:

Melonada w melonie:

Jak szukasz więcej przepisów na koktajle nawadniające, koniecznie sprawdź nasze SPORT ebooki, nie tylko dla sportowców :):