Pyszne, naturalne sposoby na nawodnienie organizmu latem — mnóstwo przepisów!
Dlaczego warto spożywać arbuzy i melony?
Izotonik arbuzowy
Składniki na 1-2 porcje:
duży kawałek arbuza (ok. 1/8 owocu),
1/2 łyżeczki soku z limonki,
listek świeżej mięty,
szczypta różowej soli himalajskiej
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Możesz usunąć pestki arbuza albo je zmiksować – wówczas przeceddź koktajl, jeżli wyczuwasz drobiny.
Arbuzada z melisą
Składniki na 1-2 porcje:
1/4 arbuza,
cytryna,
6 świeżych liści melisy
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z cytryny, zmiksuj go z liśćmi melisy i świeżym arbuzem obranym ze skóry.
Arbuzowe mojito
Składniki na 1-2 porcje:
1/4 arbuza,
garść świeżych liści mięty,
limonka,
miód, syrop klonowy lub inny zdrowy słód (opcjonalnie)
Wyciśnij sok z limonki, zmiksuj z umytymi liśćmi mięty i arbuzem
obranym ze skóry. Posłódź do smaku.
Zobacz jak Agata miksuje arbuzowy izotonik:
Mikusjemy arbuzadę w arbuzie, czyli niezwykle efektowna metoda podania:
Melonada
Składniki na 4-6 porcji:
1/2 melona zielonego,
garść świeżych liści bazylii,
2 limonki,
litr wody,
kostki lodu według uznania,
łyżka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zmiksuj melona bez skóry i pestek z liśćmi bazylii oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Dodaj wodę i wymieszaj. Lemoniada nie jest klarowna, skosztuj i w razie potrzeby dosłódź miodem.
Podawaj schłodzoną z kostkami lodu.
Najnowsze komentarze