Jakie owoce i warzywa chłoną pestycydy najbardziej, a które najmniej?

Czy pestycydy stanowią realne zagrożenie dla naszego zdrowia?

Owszem aktualna specyfika produkcji i hodowli naraża nas na pośrednie spożywanie pestycydów. Rośliny podobnie jak i my atakowane są przez choroby, przez co konieczne jest ich opryskiwanie przed chorobami i szkodnikami. Pozwala to utrzymać ich produkcję na poziomie wystarczającym, by zapewnić nam konsumentom ilość, którą spożywamy. Pamiętajmy jednak o tym, że Ilość używanych środków ochrony roślin jest zależna od regulacji odgórnych i samych hodowców. Często skupiamy się na tym ile „chemii” dostarczają nam właśnie takie produkty jak warzywa i owoce, nie zważając jednak na to ile mamy jej w żywności wysoko przetworzonej, która nie oferuje nam praktycznie ŻADNYCH wartości odżywczych w przeciwieństwie właśnie do warzyw i owoców.

Czysta piętnastka i brudna dwunastka jako drogowskaz

Istnieje lista warzyw i owoców, opublikowana przez EWG, amerykańską organizację non profit (Environmental Working Group) wolnych od zanieczyszczeń. To tak zwana czysta 15-nastka, warzywa i owoce z tej listy, zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, chłoną w mniejszym stopniu pestycydy i inne zanieczyszczenia związane z ogólnie dostępną uprawą roślin. Jest też lista warzyw i owoców, które środki ochrony roślin chłoną najmocniej tzw. brudna, czyli parszywa 12-nastka. Warzywa i owoce znajdujące się na tej liście są wyjątkowo skłonne do akumulacji niezdrowych środków używanych powszechnie do ochrony roślin. Warto rozważyć zakup ich z ekologicznych i sprawdzonych źródeł.

Czysta 15-nastka warzyw i owoców w 2022 roku

W czystej piętnastce odnotowaliśmy nieco zmian w stosunku do roku poprzedniego. Nie znajdziemy już na liście brokuła, kalafiora, czy bakłażana. Pojawiły się natomiast mango, arbuz oraz bataty. Produkty z tej listy możemy spożywać z poczuciem większego bezpieczeństwa ponieważ samoistnie nie wchłaniają one tak dużych ilości pestycydów. Nie zapominajmy jednak, że niemalże każda uprawa w dzisiejszych czasach jest opryskiwana środkami ochrony roślin.

 

Parszywa 12-nastka warzyw i owoców w 2022 roku

W parszywej 12-nastce nie odnotowaliśmy zmian w stosuku do roku poprzedniego. W dalszym ciągu znajdują się na niej takie owoce jak truskawki, jabłka czy winogrona oraz warzywa takie jak szpinak, seler naciowy, papryka. Czy to oznacza, że powinniśmy ich nie uwzględniać w naszym jadłospisie? NIE! Warzywa i owoce znajdujące się na tej liście są wyjątkowo skłonne do kumulacji niezdrowych środków używanych powszechnie do ochrony roślin. Starajmy się więc, jeśli mamy taką możliwość, kupować je ze znanych nam źródeł. Nadal mają one ogrom wartości odżywczych, a pamiętajmy że branża ogrodnicza i rolnicza jest regulowana i stosowanie pestycydów jest ściśle określone. 

Jakie wnioski możemy (powinniśmy) wyciągnąć z tych informacji?

Ranking ten stworzony był w Stanach Zjednoczonych, gdzie regulacje prawne dotyczące uprawy i stosowania środków ochronnych roślin są inne jak w Europie, jednak możemy założyć, że podobne badania u nas dałyby przybliżone rezultaty, choć oczywiście nie w każdym przypadku.

Najlepiej jednak wszystkie warzywa i owoce z listy parszywej 12-nastki kupować z lokalnych, ekologicznych źródeł lub uprawiać je samodzielnie, oczywiście wtedy, gdy tylko mamy taką możliwość! Ekologiczne owoce i warzywa są często droższe, trudniej dostępne. Czasem jednak lepiej kupić ich mniej, ale z dobrego źródła. Jeśli masz taką możliwość to hoduj chociaż część produktów na własną rękę (zioła możesz hodować nawet na parapecie!).


Jak zmniejszyć zawartość pestycydów w spożywanych warzywach i owocach?

Jeśli nie mamy możliwości zdobycia danego produktu z uprawy ekologicznej i sami również go nie wyhodujemy stosujmy pewne zasady, które pozwalają pozbyć się większości szkodliwych substancji przed spożyciem:

1. Aby usunąć z powierzchni owoców szkodliwe bakterie należy wypłukać je w wodzie o odczynie kwaśnym, czyli np. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego.

2. Pozostałości pestycydów pozbędziemy się, myjąc owoce w wodzie o odczynie zasadowym, czyli np. z dodatkiem sody.

3. Na koniec, aby zneutralizować pH jabłka, powinno się je wypłukać w czystej wodzie.

 

Przepisy na bezpieczne koktajle z małą zawartością „chemii”

Komponując koktajle korzystajmy z listy czystej 15-nastki jako drogowskazu. Miksujmy koktajle z użyciem składników, które się na niej znajdują. My dodatkowo polecamy koktajle z naszymi rodzimymi chwastami zwłaszcza teraz w okresie, gdy są one najbardziej wartościowe! Poniżej kilka propozycji na pyszne koktajle!

Koktajl z mango i chwastami:

Koktajl z awokado:

Koktajl z melonem: