Jakie owoce i warzywa chłoną pestycydy najbardziej, a które najmniej?
Czy pestycydy stanowią realne zagrożenie dla naszego zdrowia?
Owszem aktualna specyfika produkcji i hodowli naraża nas na pośrednie spożywanie pestycydów. Rośliny podobnie jak i my atakowane są przez choroby, przez co konieczne jest ich opryskiwanie przed chorobami i szkodnikami. Pozwala to utrzymać ich produkcję na poziomie wystarczającym, by zapewnić nam konsumentom ilość, którą spożywamy. Pamiętajmy jednak o tym, że Ilość używanych środków ochrony roślin jest zależna od regulacji odgórnych i samych hodowców. Często skupiamy się na tym ile „chemii” dostarczają nam właśnie takie produkty jak warzywa i owoce, nie zważając jednak na to ile mamy jej w żywności wysoko przetworzonej, która nie oferuje nam praktycznie ŻADNYCH wartości odżywczych w przeciwieństwie właśnie do warzyw i owoców.
Czysta piętnastka i brudna dwunastka jako drogowskaz
Istnieje lista warzyw i owoców, opublikowana przez EWG, amerykańską organizację non profit (Environmental Working Group) wolnych od zanieczyszczeń. To tak zwana czysta 15-nastka, warzywa i owoce z tej listy, zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, chłoną w mniejszym stopniu pestycydy i inne zanieczyszczenia związane z ogólnie dostępną uprawą roślin. Jest też lista warzyw i owoców, które środki ochrony roślin chłoną najmocniej tzw. brudna, czyli parszywa 12-nastka. Warzywa i owoce znajdujące się na tej liście są wyjątkowo skłonne do akumulacji niezdrowych środków używanych powszechnie do ochrony roślin. Warto rozważyć zakup ich z ekologicznych i sprawdzonych źródeł.
Czysta 15-nastka warzyw i owoców w 2022 roku
Parszywa 12-nastka warzyw i owoców w 2022 roku
Jakie wnioski możemy (powinniśmy) wyciągnąć z tych informacji?
Ranking ten stworzony był w Stanach Zjednoczonych, gdzie regulacje prawne dotyczące uprawy i stosowania środków ochronnych roślin są inne jak w Europie, jednak możemy założyć, że podobne badania u nas dałyby przybliżone rezultaty, choć oczywiście nie w każdym przypadku.
Najlepiej jednak wszystkie warzywa i owoce z listy parszywej 12-nastki kupować z lokalnych, ekologicznych źródeł lub uprawiać je samodzielnie, oczywiście wtedy, gdy tylko mamy taką możliwość! Ekologiczne owoce i warzywa są często droższe, trudniej dostępne. Czasem jednak lepiej kupić ich mniej, ale z dobrego źródła. Jeśli masz taką możliwość to hoduj chociaż część produktów na własną rękę (zioła możesz hodować nawet na parapecie!).
Jak zmniejszyć zawartość pestycydów w spożywanych warzywach i owocach?
Jeśli nie mamy możliwości zdobycia danego produktu z uprawy ekologicznej i sami również go nie wyhodujemy stosujmy pewne zasady, które pozwalają pozbyć się większości szkodliwych substancji przed spożyciem:
1. Aby usunąć z powierzchni owoców szkodliwe bakterie należy wypłukać je w wodzie o odczynie kwaśnym, czyli np. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego.
2. Pozostałości pestycydów pozbędziemy się, myjąc owoce w wodzie o odczynie zasadowym, czyli np. z dodatkiem sody.
3. Na koniec, aby zneutralizować pH jabłka, powinno się je wypłukać w czystej wodzie.
Przepisy na bezpieczne koktajle z małą zawartością „chemii”
Komponując koktajle korzystajmy z listy czystej 15-nastki jako drogowskazu. Miksujmy koktajle z użyciem składników, które się na niej znajdują. My dodatkowo polecamy koktajle z naszymi rodzimymi chwastami zwłaszcza teraz w okresie, gdy są one najbardziej wartościowe! Poniżej kilka propozycji na pyszne koktajle!
Koktajl z mango i chwastami:
Koktajl z awokado:
Koktajl z melonem: