SZOK! Co musisz wiedzieć przy Hashimoto!

Fakty i MITY na temat hashimoto

Niestety, wokół tej choroby narosło wiele mitów. Co jeść, a czego unikać. Jak radzić sobie ze stanem zapalnym? Jak mogą w tym pomóc koktajle!? Czytaj dalej, a dowiesz się wielu przydatnych i użytecznych informacji, z których powinieneś skorzystać, jeśli borykasz się z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy.

W momencie zdiagnozowania Hashimoto, trzeba przejść na dietę bezglutenową

FAŁSZ! Chociaż wielu wierzy, że osoby z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy muszą unikać glutenu, to nie zawsze jest to prawdą. Choć pacjenci z tym schorzeniem są bardziej narażeni na celiakię, nie każdy z nich musi przestrzegać diety bezglutenowej. Zanim zrezygnujesz z produktów z glutenem, zaleca się przeprowadzenie badań w kierunku celiakii. Pamiętaj, że unikanie glutenu może prowadzić do niedoborów w diecie, zwłaszcza witamin z grupy B i błonnika.

 

Urozmaicona dieta pomaga pozbyć się większości objawów Hashimoto

PRAWDA! Większość przykrych objawów wiązanych z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy wynika tak naprawdę z niedoborów witamin i minerałów. To prawda, że chorujący na Hashimoto częściej boryka się z niedoborami, ale można temu też zaradzić, włączając do swojej diety większe ilości warzyw i owoców, które są bogate odżywczo. Nie masz pomysłu jak to zrobić? Miksuj koktajle! 

Unikaj warzyw krzyżowych

Powszechnie uważa się, że osoby z problemami tarczycy powinny unikać warzyw jak brokuł, kapusta czy kalafior z powodu ich zawartości goitrogenów, które mogą wpłynąć na wchłanianie jodu. Jod jest kluczowy dla produkcji hormonów tarczycy. Jednak warto zaznaczyć, że obróbka termiczna tych warzyw, zwłaszcza gotowanie, znacząco redukuje ilość goitrogenów, nawet o około 30%. Co więcej, te warzywa są źródłem ważnych składników jak wapń, siarka czy kwas foliowy, które są korzystne dla osób z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy.

 

 

Niweluj zapaleni odpowiednio zbilansowaną dietą

Zapalenie tarczycy typu Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, która prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego tarczycy. Dieta może odegrać kluczową rolę w łagodzeniu objawów oraz w modulowaniu stanu zapalnego. Wprowadzenie diety bogatej w przeciwzapalne składniki, takie jak omega-3, kurkumina czy przeciwutleniacze zawarte w owocach i warzywach, może wspomagać organizm w walce z zapaleniem. Jednocześnie ograniczenie produktów prozapalnych, takich jak przetworzone pokarmy, nadmiar cukrów prostych czy tłuszcze nasycone, może przynieść ulgę w objawach.

 

 Przy Hashimoto nie można spożywać nabiału

FAŁSZ! Istnieje rozpowszechniony mit, mówiący o konieczności całkowitego wyeliminowania nabiału, w tym mleka krowiego i wszelkich produktów mlecznych, gdy zostanie zdiagnozowane Hashimoto. Takie podejście jest słuszne tylko wtedy, gdy u pacjenta występuje nietolerancja laktozy. Jeśli nietolerancja laktozy jest potwierdzona, wskazana jest dieta o obniżonej zawartości laktozy. Przy takiej diecie zamiast produktów typowo mlecznych możesz włączyć do diety wartościowe mleka roślinne, tutaj piszemy więcej na ten temat: https://zielonekoktajle.pl/mleko

 

 

Spożywaj w diecie przy Hashimoto owoce!

 

PRAWDA! Owoce stanowią ważny element zdrowej diety, dostarczając cenne witaminy, minerały oraz błonnik. Osoby cierpiące na Hashimoto powinny jednak zwracać uwagę na produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG) – do nich zaliczają się np. dojrzałe banany, melony czy wiele suszonych owoców. Dlatego ważne jest, by w jadłospisie umieścić owoce, które nie prowadzą do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi np. owoce jagodowe.

Jak szukasz więcej TIPów i przepisów na koktajle przy Hashimoto, koniecznie sprawdź nasz ebook, w którym znajdziesz nie tylko konkretne przepisy, ale też tipy jak komponować koktajle: