Czy osoby cierpiące na insulinooporność mogą jeść słodkie owoce? Zdradzamy sekret!

Insulinooporność to nie choroba!

To stan (bo insulinooporność nie jest klasyfikowana jako choroba, przynajmniej na ten moment) obniżonej wrażliwości na działanie hormonu insuliny, który odpowiedzialny jest m.in. za regulację stężenia glukozy we krwi. Insulinooporność często nazywana jest stanem przedcukrzycowym, dzieje się tak dlatego, że nadprodukcja insuliny (hiperinsulinizm) niejako chroni przed cukrzycą, ale zaburzone procesy metaboliczne nie pozostają bez wpływu (negatywnego) na organizm. Często konsekwencjami insulinooporności są choroby takie jak: Otyłość, PCOS (Zespół Policystycznych Jajników), a pośrednio insulinooporność może również prowadzić do miażdżycy naczyń krwionośnych. Dlatego pomimo tego, że nie jest ona uznawana za chorobę powinna u nas wzbudzić czujność, bo nasz organizm stara się z całych sił pokazać, że coś jest nie tak!

Fakty i MITY na temat insulinooporności

Niestety, ale wokół tego schorzenia narosło wiele mitów. Co jesć, a czego unikać. Jak radzić sobie z uregulowaniem gospodraki cukrowej w organizmie? Jak mogą w tym pomóc koktajle!? Czytaj dalej, a dowiesz się wielu przydatnych i użytecznych informacji, z których powinieneś skorzystać jeśli borykasz się z IO.

Nie spożywaj owoców!

MIT! Jeśli cierpisz na insulinooporność powinieneś zwiększać podaż błonnika w swojej diecie, który pomaga regulować gospodarkę cukrową. Owoce są jego znakomitym źródłem! Mało tego dostaraczają one wiele wartości odżywczych i nie powinny być wykluczane z diety. WHO zaleca dzienne spożycie warzyw i owoców na poziomie 400 g (z przewagą warzyw, ale owoce również powinny być nieodłącznym elementem diety!).

 

Unikaj bananów!

Banany przez to, że są słodkie kojarzą się od razu z wysokim indeksem glikemicznym, a prawda jest taka, że zaliczają się do owoców o niskim IG! Szok prawda? Prawdą jest, że bezpieczniej będzie dla osób cierpiących na insulinooporność jak wybiorą te bardziej zielone niż dojrzałe oraz najlepiej jak zjedzą je w towarzystwie np. orzechów, ale nie musimy ich wykluczać z diety! Miksuj więc banany na zdrowie w odpowiedniej kompozycji!

Można sterować IG całego posiłku

Prawda! Na indeks glikemiczny posiłku mają wpływ poszczególne jego elementy! I tak komponując posiłek z produktami o wysokim IG jesteśmy w stanie obniżyć indeks całości używając np. awokado, orzechów, zielonych warzyw itd. Dzięki czemu zniwelujemy skok insuliny po jedzeniu i nie będziemy odczuwać negatywnych tego objawów.

 

 

Sposób przygotowania niektórych składników ma znaczenie

Prawda! Batat gotowany ma średni indeks glikemiczny ok. 54, a pieczony już powyżej 90! Prawda jest też taka, że na ogół (jeśli to możliwe). bardziej korzystne jest spożywanie produktów surowych. Marchew gotowana ma IG 85, a surowa 30. Miksuj zatem koktajle z surowymi produktami, są idealnym źródłem wartości odżywczych, ale też błonnika. PS. batata możemy w koktajlach miksować również na surowo! 

Nie jedz winogron!

To bardzo często powielany MIT! Osoby borykające się z insulinoopornością mogą spożywać winogrona, jednak nie powinny przesadzać z ich ilością w swoim jadłospisie oraz częstotliwością spożycia. Jedząc winogrona łączmy je np. z orzechami, które obniżą wartość IG całego spożytego posiłku.

 

 

Możesz jeść melona w nieograniczonych ilościach

 

MIT! niestety melon pomimo swojej wodnistej konsystencji i niskiej kaloryczności nie ma wcale niskiego indeksu glikemicznego! Oczywiście nie musimy całkowicie wykluczać go ze swojej diety, jeśli zwyczajnie lubimy ten owoc! Ale uważajmy na ilość, którą spożywamy i zbilansujmy cały posiłek. CIEKAWOSTKA: całkiem niedawno IG arbuza został zaktualizowany i oznaczony jako NISKI! Miksuj zatem arbuza na zdrowie!

Jedz więcej błonnika!

Prawda! Spowalnia on wchłanianie cukru z posiłku, przez co reguluje gospodarkę cukrową! Staraj się zatem dostarczać do organizmu jego spore ilości. Możesz to np. zrobić pijąc koktajle, które w przeciwieństwie do soków nie są pozbawione błonnika, a nadal są źródłem wielu innych wartości odżywczych z warzyw i owoców!

 

 

Jak szukasz więcej przepisów na koktajle wspierające terapię insulinooporności, koniecznie sprawdź nasz ebook, w którym znajdziesz nie tylko konkretne przepisy, ale też tipy jak komponować koktajle i inne posiłki: